2 aug. 2009

Sorin Bottez.

Astazi, 31 iulie 2009, s-a stins din viata Sorin Bottez. Va transmitem ferparul Fundatiei Romane pentru Democratie.

Comunicat

Fundaţia Română pentru Democraţie anunţă cu adâncă întristare dispariţia profesorului Sorin Bottez, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie Cetăţenească, ASPEC.

Distins intelectual şi militant neobosit pentru democraţie şi libertate, Sorin Bottez s-a angajat încă din 1945 în mişcarea liberală, ale cărei idealuri le-a slujit fără preget, cu o admirabilă consecvenţă, până în ultima clipă a vieţii. În 1949, când era încă elev în ultimul an la liceul Mihai Viteazul din Bucureşti, a fost arestat pentru organizarea unei manifestaţii anticomuniste şi antisovietice şi a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică. Sorin Bottez a trecut prin infernul reeducării de la închisoarea din Aiud, fiind unul dintre cei foarte puţini care nu au cedat unor torturi fizice şi psihice inimaginabile. Transferat ulterior la penitenciarul din Galaţi, el a suferit cu demnitate şi curaj vreme de nu mai puţin de 17 ani de grea represiune carcerală şi a continuat să fie urmărit, persecutat şi marginalizat chiar şi după aşa-zisa graţiere din 1964. A găsit puterea să meargă mai departe şi, la ieşirea din închisoare, s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice a Universităţii Bucureşti, devenind profesor de limba şi literatura engleză.

În ziua de 22 decembrie 1989, împreună cu câţiva prieteni - colegi de idealuri şi de suferinţă - Sorin Bottez a iniţiat refacerea Partidului Naţional Liberal şi, înfruntând toate riscurile acelor momente turburi, a prezentat programul şi statutul partidului ambasadelor statelor occidentale din Bucureşti. De atunci şi până azi, a rămas un exponent statornic al liberalismului în tot ce are mai nobil acesta ca ideal de civilitate şi respect al drepturilor fiecărui cetăţean, fiecărei fiinţe umane.

A fost, pe rând, vicepreşedinte al PNL delegat pentru relaţia cu Alianţa Civică, şef al departamentului de relaţii externe, vicepreşedinte şi şef al grupării liberale din Acţiunea Populară, primind în 2008 calitatea de membru fondator de onoare al PNL. După revoluţia din 1989 a îndeplinit înalte demnităţi ale statului: deputat în Parlamentul României 1990-1992, ambasador al României 1992-1994 şi ministru al Informaţiilor Publice în guvernul CDR 1996-1998, remarcându-se prin profesionalism, devotament şi cinste desăvârşite.

Mai presus însă chiar şi de exemplara îndeplinire a îndatoririlor ce-i reveneau în exercitarea acestor demnităţi publice, Sorin Bottez a fost un mentor fără egal al tuturor celor din jur, un model de consecvenţă pe cât de discretă, pe-atât de neclintită, un model de modestie, eleganţă şi mai ales de fidelitate faţă de idealurile care l-au animat întreaga viaţă. În 2008 Sorin Bottez a fost ales preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Cetăţenească de către cei care au văzut în personalitatea lui exemplară un model de civism pe care nu încetăm să-l propunem concetăţenilor noştri nici acum, când Sorin Bottez ne părăseşte, şi nici mai târziu, când amintirea lui tutelară ne va îndruma paşii. Fie-i ţărâna uşoară!

Emil Constantinescu

Preşedinte Fundaţia Română pentru Democraţie


Sa stii ce vrei, sa vrei ce poti si sa poti ce trebuie

In viata exista doua mari reusite: una este sa obtii exact ceea ce ai vrut, alta … sa obtii chiar mai mult decat atat .Eu ma las calauzit de motto-ul lui Albert Einstein care spune :
Incearca nu sa devii un om de succes, ci mai degraba un om de valoare”

Raport privind analiza activităţii parlamentarilor

Raport privind analiza activităţii parlamentarilor